ponedeljek, 31. januar 2011

Tableau, kodiranje podatkov v grafe

 V informacijski dobi, imamo na voljo ogromno število podatkov, ta številčnost pa je vzrok, da izgubljamo preglednost nad njimi. Ljudje zato za lažji pregled informacij, te postavimo v vizualno obliko, na primer v grafikone. Daleč najbolj znan program za kodiranje podatkov v grafe je Excel, seveda pa ni edini. Tokrat vam predstavljamo brezplačni program Tableau Softwar, ki ga uporablja tudi svetovno znana organizacija UNESCO.


Program si lahko snamete z njihove uradne spletne strani, vse kar bodo v zameno od vas zahtevali je vaš e-mail naslov. Na začetku bo mogoče potrebno nekaj časa da se ga navadite, kasneje pa boste ugotovili, da je kljub velikemu številu funkcij preprost za uporabo. Za lažjo uporabo priporočamo, da si ob zagonu programa ogledate uvodni video, po pomoč pa se lahko zatekate tudi na njihovo spletno stran.
Potrebne podatke za sestavo grafa prenesete z Excela ali drugega programa s podatki, Tableau pa jih bo s pomočjo vaših navodil poskušal razporediti tako, da boste vi kasneje čim lažje upravljali z njimi. Mogoče nekaterim ne bo všeč, da je edini način za shranjevanje podatkov shranjevanje na svetovni splet, kar onemogoča zasebno uporabo. Bo pa to toliko bolj pri srcu tistim, ki želijo svoje rezultate deliti z javnostjo. Poleg tega lahko s pomočjo kode, ki vam jo zgenerira Tableau, grafikone preprosto vstavljati v vaš blog ali spletno stran. Nekaj primerov zanimivih grafov si lahko ogledate v njihovi galeriji.


Uspešno raziskovanje!

0 komentarji:

Objavite komentar